ONLİNE TERAPİ (PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK) NEDİR?
ONLİNE TERAPİ (PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK) NEDİR? HAKKINDAKİ TÜM SORULARINIZA CEVAPLAR
ONLİNE TERAPİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Modern çağın koşuşturması içerisinde psikolojik desteğe ihtiyacımız olmasına rağmen, bir çok mazeret üreterek (psikoterapiste gidecek zamanım yok, evde çocuk var, bulunduğum yerde uzman yok vb.) en çok kendimizi ihmal ediyoruz. Tam bu noktada “online terapi” mazeretlerinizi ortadan kaldırmada ve ihtiyacınız olan desteğe ulaşmada size birçok fırsat sağlıyor:
Online Terapi Almak Oldukça Basittir.
Çalışma saatleri içinde işyerinizde ya da uygun bir fırsat yaratarak evinizde psikoterapi alabilir ve trafik, danışmaya gelememe gibi vakit kaybına yol açan durumlardan kurtulabilirsiniz. Uygun olduğunuz zamanlarda terapistinizi arayıp randevu alarak ihtiyacınız olan psikolojik desteğe ulaşabilirsiniz.
BİRÇOK BİREY ONLİNE TERAPİDE KENDİNİ DAHA RAHAT İFADE ETMEKTEDİR.
Online terapi genellikle teknolojiyi iyi kullanan bireyler için çok daha rahat bir seçenektir. Ancak bugün 7 yaşındakinin de 70 yaşındakinin de bir akıllı telefonu ve internete bağlanma imkanını olduğunu düşündüğümüzde herhangi bir bağlantı ücreti ödemeden kolaylıkla Online terapi hizmetine erişmek mümkün.
KLİNİĞE GELEMEYEN BİREYLERE TERAPİ KONUSUNDA YARDIMCI OLMAKTADIR.
Çoğu kırsal yerleşim bölgesinde psikoloji alanında destek veren terapi merkezleri yoktur. Kronik hastalığı veya engeli olan bazı bireylerin uzun süreli yolculuğa çıkması veya evlerini terk etmesi zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda online terapi tek seçenek olabilmektedir. Online terapinin tercih edilmesinin sebeplerinden biri dış etkenlere bağlı imkansızlıklardır. Danışanın terapi merkezine gelmeyle ilgili engelleri varsa tercih edilen bir yöntemdir. Bu sayede ister seyahatte olun, ister çalışıyor olun, size uygun 1 saatlik bir arada sessiz bir ortamda bilgisayar ya da akıllı telefonla bağlantı kurularak terapi desteği alabilirsiniz.
ONLİNE TERAPİ NASIL YAPILIR?
Terapistinizle iletişime geçerek seans için uygun bir gün ve saat belirlersiniz.
Seans ücretini ödeme konusunda da karar verildikten sonra (havale, eft ya da pay pal gibi yöntemler kullanılabiliyor) terapistinizin kullandığı bilgisayar ya da akıllı telefon uygulaması ile bağlantı kurabilirsiniz.
Terapi süreniz 1 saattir. Terapi ile ilgili tüm kurallar online terapi için de geçerlidir.
Terapistiniz size seansların nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili bilgilendirme yapar, gizlilik ilkesinden bahseder. Siz kendinizi tanıtır ve sorunlarınızdan bahsedersiniz. Ardından terapi hedeflerinizi belirler, psikolojik danışma sürecinin nasıl olacağına dair bilgilendirme alırsınız. Düzenli olarak ne sıklıkla görüşme yapacağınıza karar verip seansı sonlandırırsınız. Her kişi yaşantısıyla özel ve eşsizdir. Kaç seans terapi alacağınız yaşamakta olduğunuz soruna ve ihtiyacınıza göre değişkenlik göstermektedir. Bu konuda da terapistiniz yaklaşık olarak kaç seans almanız gerektiğine dair öngörüsünü sizinle paylaşabilir. İlk ya da ikinci seansta belirlediğiniz terapi hedeflerine zamanla yaklaşmış hissediyorsanız işler yolunda gidiyor demektir. Son seanslara doğru ise terapi hedefleri yakalanmıştır ve seansları sonlandırma kararını terapistinizle karşılıklı olarak değerlendirirsiniz.
NOT: Her birey yaşamı algılama ve yaşantılara verdiği tepkilerle eşsizdir. Buna bağlı olarak psikolojik danışma sürecinin içeriği ve oturum sayısı da kişiye özeldir. Bununla birlikte, psikolojik danışma deneyimlerimden yola çıkarak ifade edebilirim ki; bir başkasına ihtiyaç duymadan hayatınızda karşılaştığınız sorunların çözümünü sağlayabileceğiniz sistemi kurmayı amaçlayan psikolojik danışma sürecindeki ideal ve ortalama süre beş seanstır.
SONUÇ OLARAK;
Bazı ufak kısıtlılıklar dışında gayet verimli ve kullanılabilir bir yöntem olduğunu kabul etmek, önyargılarımızı bir kenara bırakmak ve teknolojiyle barışmak lazım. Dev şirketler, eğitim merkezleri ve birçok kurum online bağlantı ile büyük konferanslar gerçekleştirirken teknolojinin bu kolaylığını, daha çok danışana faydamız dokunması açısından, iyi değerlendirmek gerekir. Görünen o ki, online terapiden faydalanan danışanlar bu imkandan oldukça memnun. Online terapi deneyimi olan terapistler de en az yüzyüze görüşme kadar verimli olduğunu belirtiyor. Ben de kendi deneyimlerime dayanarak, merkezimize gelme imkanınız yoksa ya da, gelmeyle ilgili motivasyonunuz düşükse online terapiyi öneriyorum.
online terapinin faydalarına dair aşağıdaki kaynakçadan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
KAYNAKÇA
- Andersson, G., & Cuijpers, P. (2009). Internet-based and other computerized psychological treatments for adult depression: A meta-analysis. Cognitive Behaviour Therapy, 38(4), 196-205. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183695
- Barak, Azy, et al. (2008). A comprehensive review and a meta-analysis of the effectiveness of internet-based psychotherapeutic interventions. Journal of Technology in Human Services, 26.2-4: 109-160. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15228830802094429#.VI8vaCvF_hs
- Nagel, D. (2011). The future of online therapy. Psychotherapy Networker Symposium, Washington, D.C. http://dx.doi.org/10.1037/e561872012-001
- Neimark, G. Patients and text messaging: A boundary issue. (2009). The American Journal of Psychiatry. 166(11), 1298-1299. http://dx.doi.org/10.1176/appi.ajp.2009.09071012
- Wantland, D. J., Portillo, C. J., Holzemer, W. L., Slaughter, R., & McGhee, E. M. (2004). The effectiveness of Web-based vs. non-Web-based interventions: a meta-analysis of behavioral change outcomes. Journal of Medical Internet Research, 6(4). http://www.jmir.org/2004/4/e40/